211 8000 834

Το καλάθι μου

Το καλάθι σας είναι άδειο

iSCOOL blog

Νηπιαγωγείο: Όλα τα μυστικά για έξυπνα νήπια

Μαριαλένα Τζαβάρα
Νηπιαγωγείο: Όλα τα μυστικά για έξυπνα νήπια

Μαμά, πλησιάζει ο καιρός να πάω νηπιαγωγείο!


Όλοι οι γονείς θέλουν να έχουν έξυπνα παιδιά και προσπαθούν πολύ γι’ αυτό. Όμως προσπαθούν με τον σωστό τρόπο;

Τα πρώτα 5 χρόνια το παιδί παρατηρεί και απορροφά όλα τα ερεθίσματα και τις γνώσεις που λαμβάνει. Συνεπώς τα νήπια από μόνα τους εξερευνούν και μαθαίνουν τον κόσμο. Βέβαια υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία μπορούν να επιταχύνουν την πρόσληψη ερεθισμάτων διότι η εξυπνάδα είναι κατά ένα μερίδιο έμφυτη για το κάθε παιδί αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί στον ίδιο βαθμό.

Στην iSCOOL δημιουργήσαμε τη τέλεια  «συνταγή ευφυΐας».
Η «συνταγή» περιλαμβάνει 9 συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να παρέχετε στα παιδιά όσα περισσότερα πνευματικά ερεθίσματα μπορείτε.

#1 Μιλήστε τους
Τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία των 18 μηνών μαθαίνουν περίπου μία λέξη την εβδομάδα και μέχρι τα 2 τους χρόνια γνωρίζουν από 50 μέχρι 100. Βάσει επιστημονικών ερευνών,  τα παιδιά που η οικογένεια τους μιλούσε συχνά, έμαθαν και αναγνώρισαν γρηγορότερα πληθώρα λέξεων και φράσεων. Μιλώντας τους, λοιπόν, θέτετε τα θεμέλια για ένα παιδί και μετέπειτα έναν ενήλικα που μιλά, σκέφτεται και γράφει με μεγαλύτερη ευκολία έναντι των άλλων. Μπορείτε να πείτε τι κάνετε, περιγράψετε τα πράγματα γύρω σας και να κάντε ερωτήσεις.

#2 Φτιάξτε έναν δημιουργικό χώρο
Για να αναπτύξει το παιδί σας την φαντασία του, μπορείτε να του δημιουργήσετε ένα χώρο μέσα στον οποίο θα νιώθει ελεύθερο να δημιουργήσει. Γεμίστε το χώρο με λευκά χαρτιά, μπλοκ ζωγραφικής, πολύχρωμα στυλό και μαρκαδόρους και αφήστε το να δημιουργήσει.

#3 Επαινέστε τα
Εστιάζουμε στη διαδρομή κι όχι στον τελικό προορισμό.
Εάν θέλετε το παιδί σας να είναι εξωστρεφείς και να έχει αυτοπεποίθηση προσπαθήστε να επαινείτε συχνά, ακόμα και εάν αποτυγχάνουν. Έτσι θα τους δημιουργήσετε αίσθημα ασφάλειας, όπου θα μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα και να συζητήσει αυτά που έχει στο μυαλό του.

#4 Διατροφή
Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες μπορεί να κάνει θαύματα, ειδικά στα πρώτα 3 χρόνια της ζωής των παιδιών, που χρειάζονται σίδηρο για την υγιή ανάπτυξη των εγκεφαλικών ιστών. Είναι επίσης σημαντικό για το παιδί να μην παραλείπει γεύματα, γιατί τότε ο εγκέφαλος, στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί στην έλλειψη κάποιων στοιχείων που του είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει, κουράζεται και μειονεκτεί.
 
#5 Διαβάστε στα παιδιά σας παραμύθια και ιστορίες
Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι η αφήγηση παραμυθιών ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα παραμύθια πυροδοτούν τη φαντασία του παιδιού, εξηγούν πολύπλοκες έννοιες, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο, δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα και πολλά ακόμη. Το παιδί δημιουργεί τη δική του άποψη για την ιστορία, αναπαριστά στο μυαλό του την πλοκή με εικόνες, εκλαμβάνει κοινωνικά μηνύματα, νιώθει αγωνία για την εξέλιξη της ιστορίας. Καταστάσεις, εικόνες, καινούργιες έννοιες και λέξεις, πληθώρα χαρακτήρων ανθρώπων έρχονται στο προσκήνιο και προβληματίζουν τα παιδιά. Τα παραμύθια προσφέρουν γνώση και διασκέδαση μαζί, δίνουν τροφή για σκέψη στον εγκέφαλο.

#6 Βοηθάμε το παιδί να είναι όσο αυτόνομο γίνεται
Όταν το παιδί μπορεί να κάνει κάποια πράγματα μόνο του, δώστε του το χώρο να τα υλοποιήσει. Ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση του παιδιού, μειώνεται η εξάρτηση του από εμάς και του δίνεται χώρος να σκεφτεί και να πάρει πρωτοβουλίες.

#7 Η μουσική κάνει θαύματα
Τραγουδήστε ή βάλτε να ακούσει το παιδί σας μουσική, ο ρυθμός θα γαληνέψει τη ψυχή και θα του φτιάξει τη διάθεση. Τα μαθήματα μουσικής είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος για να εξασκήσει σωστά ένα παιδί τον εγκέφαλό του, να μάθει πληθώρα λέξεων και, όπως φαίνεται, τα οργανωμένα μαθήματα όχι μόνο ενισχύουν τον δείκτη νοημοσύνης, αλλά συμβάλλουν και στη μετέπειτα ακαδημαϊκή απόδοση τού παιδιού. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο έδειξε ότι τα παιδιά που διδάσκονται μουσική έχουν πολύ υψηλότερο IQ στην ενήλικη ζωή τους.

#8 Παιχνίδι
Το παιδί μέσα από το παιχνίδι διαμορφώνει ταυτότητα, αποφορτίζεται, μαθαίνει, ηρεμεί. Τα παιχνίδια που απαιτούν σκέψη και στρατηγική οξύνουν το πνεύμα, βάζουν σε λειτουργία τον εγκέφαλο, καθώς το παιδί καλείται να βρει τη λύση ή να πάρει μια απόφαση. Τα παιχνίδια βοηθούν στην ανάπτυξη οργανωτικών ικανοτήτων, ενισχύουν το ομαδικό πνεύμα και τη δημιουργικότητα.

#9 Ωθήστε τα στο κόσμο του βιβλίου
Αφήσαμε το σπουδαιότερο για το τέλος, τα βιβλία! Τι πιο άμεσο και αποτελεσματικό από τα βιβλία. Τα βιβλία βοηθούν το νήπιο να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του παιδιού και ενισχύουν την αντίληψή του. Μάθει λέξεις, γράμματα, αλλά και ταυτόχρονα τα συνδέει με τις εικόνες που βλέπει. Το διάβασμα διεγείρει τον εγκέφαλο, τον βοηθά να σκέφτεται με συνοχή και να «χτίζει» γενικές γνώσεις για τον κόσμο. Φυσικά, ένα παραπάνω κίνητρο για διάβασμα έχουν τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να διαβάζουν.
 
Για αρχή, προτιμήστε βιβλία ζωγραφικής όπου το νήπιο θα εξασκηθεί στο συντονισμό χεριού και μετά μπορείτε να συνεχίσετε με βιβλία που περιέχουν προγραφικές ασκήσεις, ώστε το νήπιο να ξεκινήσει δειλά δειλά την πρώτη του επαφή με την αλφαβήτα και τους αριθμούς.

Στην iSCOOL σας έχουμε όσα χρειάζεστε!
Όλα μας τα βιβλία έχουν ως κύριο στόχο να μάθουν στα παιδιά να σκέφτονται, μέσα από παραμύθια, κουίζ, παιχνίδια, έξυπνες δραστηριότητες και ασκήσεις μετατρέπουμε τη γνώση σε παιχνίδι.
Ανακαλύψτε τα εδώ!


Μαμά, μάθε εδώ τα πάντα για την Α' Δημοτικού! Επόμενο Post
Newsletter
Ενημερωθείτε για εκπαιδευτικά θέματα και αποκλειστικές προσφορές!
iScool Plato quote
Δωρεάν μεταφορικά με παραγγελίες άνω των 25€
Καλέστε μας 211 8000 834 για την παραγγελία σας 10:00 - 21:00
Παραγγελίες έως τις 18:00 αποστέλλονται αυθημερόν
info@iscool.gr
Δωρεάν παραλαβή από τα γραφεία μας

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Iscool και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.