211 8000 834

Το καλάθι μου

Το καλάθι σας είναι άδειο

iSCOOL blog

Μαμά, μάθε εδώ τα πάντα για την Α' Δημοτικού!

Μαριαλένα Τζαβάρα
Μαμά, μάθε εδώ τα πάντα για την Α' Δημοτικού!

Όλα όσα  θα μάθει το παιδί στην Α΄ Δημοτικού!


Σιγά σιγά πλησιάζει η μέρα που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και οι μικροί μαθητές θα κληθούν να επιστρέψουν στα θρανία τους. Υπάρχουν όμως, και τα αγαπημένα μας πρωτάκια  που καλούνται να βρεθούν για πρώτη φορά στη  σχολική αίθουσα του δημοτικού.

Στο άκουσμα της Α’ Δημοτικού επικρατεί μια αναστάτωση, ένα άγχος σε γονείς και παιδιά επειδή τα δεδομένα αλλάζουν, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Συνήθως οι γονείς άθελά τους μεταδίδουν το άγχος και την ανησυχία τους στο παιδί επειδή οι ίδιοι δεν γνωρίζουν  τι θα μάθει το παιδί τους στη πρώτη δημοτικού.

Το άγχος και η ανησυχία μπορεί να εξαλειφθεί γνωρίζοντας τι πρόκειται να μάθει το παιδί στην Α΄δημοτικού.
 
Σχετικά με το μάθημα της Γλώσσας...

Το παιδί θα μάθει να κάνει μικρές συζητήσεις σιγά σιγά, να διατυπώνει τη γνώμη του, να διηγείται αληθινές ή φανταστικές ιστορίες χρησιμοποιώντας τα ρήματα στο σωστό χρόνο, να περιγράφει ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις και να εκφράζει όσα σκέφτεται και όσα νιώθει. Θα μάθει να αρθρώνει, να προφέρει και τονίζει σωστά τις λέξεις καθώς και να χρησιμοποιεί σωστά γραµµατικούς τύπους και απλό κατανοητό λεξιλόγιο.

Θα ξεκινήσει να διαβάζει μικρές προτάσεις συλλαβίζοντας και ύστερα ολόκληρες παραγράφους. Θα μάθει να καταλαβαίνει το νόημα των όσων διαβάσει , να αντλεί τις πληροφορίες που πρέπει και να μεταφέρει το νόημα με απλό τρόπο. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να απομνημονεύσει σύντομα στιχάκια για απαγγελία και μίμηση.

Ο μικρός μαθητής μαθαίνει σταδιακά να αντιγράφει λέξεις, φράσεις και προτάσεις με όσο το δυνατόν πιο αποδεκτά και ευανάγνωστα γράμματα. Μαθαίνει να τηρεί τις αποστάσεις μεταξύ των λέξεων, χρησιμοποιεί ορισμένα σημεία στίξης όπως τελείες, κόμμα και ερωτηματικό. Κατανοεί και εφαρμόζει βασικούς κανόνες ορθογραφίας, επινοεί τη συνέχεια ή το τέλος μιας ιστορίας και αντιλαμβάνεται πως μέσω του γραπτού λόγου μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα με τους γύρω του.

Τέλος, ο μαθητής στην πρώτη δημοτικού εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, σχηματίζει προφορικά και γραπτά βασικές προτάσεις, αντιλαμβάνεται το ρόλο του ρήματος, χρησιμοποιεί το ουσιαστικό σαν υποκείμενο, αντικείμενο και κατηγορούμενο και την προσωπική αντωνυμία σαν υποκείμενο.
 
Συνεχίζουμε στα Μαθηματικά...

Ο μαθητής μαθαίνει να διαβάζει, να γράφει, να διατάσσει τους φυσικούς αριθμούς µέχρι το 100, να μετρά 1-1 μέχρι το 20, να απαγγέλλει προφορικά 2-2 τους αριθμούς µέχρι το 10 και το 20 και να διαβάζει τα αριθμητικά σύμβολα. Θα εκτελεί τις πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης µε αριθμούς που δεν ξεπερνούν το 20, θα βρίσκει τον προηγούμενο και τον επόμενο ενός αριθμού, θα αναλύει σε αθροίσματα τους αριθμούς µέχρι το 5 και θα υπολογίζει με βάση την πεντάδα και την δεκάδα.

Ο μαθητής στην πρώτη τάξη αποκτά μία πρώτη επαφή µε τις έννοιες του μήκους, του χρόνου, της μάζας και του χρήματος. Αναγνωρίζει και επεκτείνει αριθμητικά και γεωμετρικά μοτίβα, εξασκείται στον προσανατολισμό στο χώρο, στη σχεδίαση, αναγνώριση, ονομασία και ταξινόμησησχημάτων, διακρίνει τα στερεά όπως τον κύβο, το ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, τον κύλινδρο και τη σφαίρα και παρατηρεί εικόνες και σχήματα συµµετρικά ως προς άξονα.

Η iSCOOL σας έχει τη λύση για μια σωστή και ολοκληρωμένη προετοιμασία.

Βρείτε εδώ τα βιβλία που έχουν λατρέψει μικροί και μεγάλοι!

Προηγούμενο Post Νηπιαγωγείο: Όλα τα μυστικά για έξυπνα νήπια
Όλα τα έμαθα στο νηπιαγωγείο Επόμενο Post
Newsletter
Ενημερωθείτε για εκπαιδευτικά θέματα και αποκλειστικές προσφορές!
iScool Plato quote
Δωρεάν μεταφορικά με παραγγελίες άνω των 25€
Καλέστε μας 211 8000 834 για την παραγγελία σας 10:00 - 21:00
Παραγγελίες έως τις 18:00 αποστέλλονται αυθημερόν
info@iscool.gr
Δωρεάν παραλαβή από τα γραφεία μας

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Iscool και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.