211 8000 834

Το καλάθι μου

Το καλάθι σας είναι άδειο

iSCOOL blog

Γιατί να μαγειρεύω με το παιδί μου;

Μαρία Βασιλείου
Γιατί να μαγειρεύω με το παιδί μου;
Η μαγειρική είναι μια διαδικασία που ενθουσιάζει τα περισσότερα παιδιά. Από τη μικρή ηλικία ξετρελαίνονται να παίζουν με κατσαρόλες, κουτάλες, μίξερ και να μπερδεύονται μπροστά στα πόδια των γονιών τους στη κουζίνα. Το μαγείρεμα αποτελεί μια δημιουργική ασχολία που μόνο οφέλη μπορεί να τους προσφέρει. Ο χώρος της κουζίνας αναπτύσσει την δημιουργία και την φαντασία και ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να μάθει για την υγιεινή διατροφή.

Παρακάτω θα σας αναφέρουμε κάποιους από τους σημαντικότερους λόγους για να ξεκινήσετε τα μαγειρέματα με τους μικρούς σας μπόμπιρες.

1. Μαγειρεύοντας παρέα με το παιδί είναι μια καλή ευκαιρία να περάσεις περισσότερο ποιοτικό και ουσιαστικό χρόνο μαζί του. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κουζίνα αποτελεί έναν χώρο επικοινωνίας. Κάντε το πρώτο βήμα και μιλήστε για διάφορα θέματα, συζητήστε τα νέα του σχολείου, τους προβληματισμούς του, ανταλλάξτε τα μικρά σας μυστικά, τι θα κάνετε το Σαββατοκύριακο, που θα πάτε διακοπές κτλ., γνωρίζοντας ο ένας καλύτερα τον άλλον. Έτσι περνώντας χρόνο μαζί θα έρθετε πιο κοντά και θα εκτιμήσουν το χρόνο που περνούν μαζί σας.

2. Η μαγειρική καλλιεργεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του. Τα παιδιά τρελαίνονται να πειραματίζονται. Δώστε κίνητρα να κάνει τις δικές του αλχημείες. Βάλτε φαντασία, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά από τις συνταγές, στολίζοντας τα φαγητά ή τα γλυκά, δημιουργώντας νέα εδέσματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χαρά της δημιουργίας θα το ξετρελάνουν!

3. Μέσα από τη μαγειρική μαθαίνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες. Μην φοβάστε να του δώσετε πρωτοβουλίες όπως να κόψει το κρεμμύδι ή τα λαχανικά, να χρησιμοποιήσει το μαχαίρι, ανάλογα με την ηλικία φυσικά και αφού του εξηγήσετε πόσο σημαντικό είναι να προσέχει τα αιχμηρά αντικείμενα. Έτσι θα καταλάβει ότι του έχετε εμπιστοσύνη και θα αρχίσει να νιώσει περισσότερη σιγουριά για τον εαυτό του. Ακόμη και αν δεν τα καταφέρει θα μάθει από τα λάθη του και την επόμενη φορά θα είναι πιο προσεκτικό. Αν τα παροτρύνετε να δοκιμάσουν αυτά που δεν κατάφεραν στην αρχή, δείχνει ότι εμπιστεύεστε τις ικανότητες του. Η αυτοπεποίθηση και η χαρά που θα νιώσουν θα σας ανταμείψει με το παραπάνω.

4. Βοηθώντας το παιδί στην προετοιμασία του φαγητού, το απολαμβάνει ακόμη περισσότερο, γνωρίζοντας ότι συμμετείχε και το ίδιο. Νιώθουν περήφανα για τον εαυτό τους ότι δημιούργησαν κάτι μόνοι τους. Μαθαίνοντας να μαγειρεύουν γίνονται ανεξάρτητα, που θα τους βοηθήσει μετέπειτα στην ενήλικη ζωή. Μάλιστα, όταν εξοικειωθούν θα μπορούν να σας βοηθούν ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να μην νιώθετε απομονωμένες στη κουζίνα μακριά από τα παιδιά σας.

5. Η μαγειρική αναπτύσσει πολλές διαφορετικές δεξιότητες. Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους, μαθαίνοντας καινούριες λέξεις, ακολουθούν οδηγίες, βελτιώνουν την ανάγνωση διαβάζοντας τις συνταγές, αναπτύσσουν ικανότητες όπως συγκέντρωσης π.χ πόση ώρα να αφήσουν το φαγητό στο φούρνο, να ρισκάρουν, καθώς και στα μαθηματικά με το μέτρημα μερίδων, έννοιες όπως το μισό, το ολόκληρο. Επίσης, τα παιδιά μέσα από την μαγειρική μαθαίνουν να συνεργάζονται, να μοιράζονται απόψεις, ιδέες, καλλιεργώντας την προσωπικότητα τους.

6. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που ασχολούνται με τη κουζίνα και το μαγείρεμα μαθαίνουν να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Σημαντικό είναι να τους διδάξετε τι σημαίνουν τα φρέσκα υγιεινά τρόφιμα και για ποιο λόγο πρέπει να τρώμε όσο γίνεται μη επεξεργασμένες τροφές. Πειραματιστείτε, βάζοντας περισσότερα χρωματιστά λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σας. Όσο νωρίτερα μάθει την αξία της υγιεινής διατροφής τόσο περισσότερο θα την εκτιμήσει και θα την ακολουθήσει στην ενήλικη ζωή του.

Έτοιμοι λοιπόν να ξεκινήσετε τα μαγειρέματα;
Καλή σας διασκέδαση!!!
Προηγούμενο Post 5 χώροι αναψυχής για μικρούς και μεγάλους στην Αθήνα
Μια βόλτα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Επόμενο Post
Newsletter
Ενημερωθείτε για εκπαιδευτικά θέματα και αποκλειστικές προσφορές!
iScool Plato quote
Δωρεάν μεταφορικά με παραγγελίες άνω των 25€
Καλέστε μας 211 8000 834 για την παραγγελία σας 10:00 - 21:00
Παραγγελίες έως τις 18:00 αποστέλλονται αυθημερόν
info@iscool.gr
Δωρεάν παραλαβή από τα γραφεία μας

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Iscool και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.