211 8000 834

Το καλάθι μου

Το καλάθι σας είναι άδειο

iSCOOL blog

Όλοι οι λόγοι που πρέπει να ζωγραφίζουν τα παιδιά

Μαριαλένα Τζαβάρα
Όλοι οι λόγοι που πρέπει να ζωγραφίζουν τα παιδιά

Η ζωγραφική δε σταματάει στο Νηπιαγωγείο, συνεχίζει και στο Δημοτικό!

H ζωγραφική είναι μια από τις πιο γοητευτικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες των παιδιών. Η ανάμειξη των χρωμάτων και των σχημάτων δηλώνουν πολλά για το παιδί, την ανάπτυξη του και τη ψυχολογία του.

Η ζωγραφική συνεισφέρει σημαντικά σε τρεις περιοχές της ψυχολογίας του παιδιού
(α) στην ψυχολογία της συναισθηματικής έκφρασης
(β) στην ψυχολογία της γραφής
(γ) στην ψυχολογία της σκέψης

Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν ιδιαίτερα τη ζωγραφική. Ήδη από 18 μηνών ξεκινάνε να κάνουν τις πρώτες τους μουτζούρες.
Κάθε σχέδιο είναι η έκφραση του δημιουργού του. Με το σχέδιο του, ο δημιουργός-παιδί συνομιλεί με τον κόσμο των ενηλίκων. Τα παιδιά δημιουργούν τον δικό τους κόσμο με τα δικά τους ξεχωριστά σχέδια και χρώματα πάνω στο χαρτί,όπως θα τον ήθελαν,  ουτοπικό και γεμάτο χρώματα. Πλάθουν μια ιστορία στο μυαλό τους, σκέφτονται ποια χρώματα ταιριάζουν στην ιστορία τους και την αποτυπώνουν στο χαρτί. Το σχέδιό τους αποτελεί μια ιστορία: την ιστορία των επιθυμιών τους, των συναισθημάτων τους, των φόβων του σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης , τους βιολογικούς και ψυχολογικούς ρυθμούς του.
Οι φυσικές κινήσεις παρέχουν συναισθηματική απελευθέρωση αλλά βελτιώνεται και ο συντονισμός και ο έλεγχος των μυών όπως και οι γνωστικές ικανότητες του παιδιού.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ζωγραφική είναι ο προπομπός της γραφής. Αρχικά, το παιδί μαθαίνει πώς να κρατάει το μαρκαδόρο και ύστερα το μολύβι, μαθαίνει να σχηματίζει σχήματα και μετά γράμματα. Η ζωγραφική αποτελεί τη δημιουργική πρακτική που το απελευθερώνει, διευρύνει τις γνώσεις του και τα βοηθάει να αναπτύξει λεπτές κινητικές δεξιότητες.
Έτσι το παιδί ζωγραφίζοντας αυτοεκπαιδεύεται, αυτοανακαλύπτει, ερευνά και πειραματίζεται. Το σχέδιο αποτελεί γι’ αυτό, όχι μόνο παιχνίδι αλλά και εκπαίδευση.

Πώς μπορούν οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ζωγραφίσουν;

Οι γονείς είναι σκόπιμο να ενθαρρύνουν κάθε προσπάθεια που κάνει το παιδί τους από πολύ μικρή ηλικία για σχεδίαση, για να ενισχύσουν τη σωματική, γλωσσική και συναισθηματική ανάπτυξή του. Οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν να κατανοήσουν τα παιδιά ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος στη ζωγραφική, ούτε όμορφο και άσχημο σχέδιο, η κάθε ζωγραφιά είναι  μια προσωπική έκφραση, έτσι θα παροτρύνουν τα παιδιά που θεωρούν ότι δεν έχουν ιδιαίτερες ικανότητες στη ζωγραφική.

Αρχικά, θα πρέπει να του παρέχουν όλα τα υλικά που είναι απαραίτητα για να ζωγραφίσει: χρώματα, μολύβια, χαρτιά και να του δείχνουν με ποιο τρόπο μπορεί να τα αξιοποιήσει. Ύστερα μπορούν αγοράσουν μερικά τετράδια ζωγραφικής, με τα οποία τα παιδιά μάθουν τα χρώματα, λέξεις, θα τα βοηθήσει να κάνουν πιο ακριβή σχέδια ώστε σιγά σιγά να προετοιμαστούν για τα πρώτα τους γράμματα.

Ας δώσουμε λοιπόν στα παιδιά χρώματα και μπλοκ να ζωγραφίσουν!

Κοίτα με! Χρωματίζω!

Αυτή η σειρά αποτελεί ένα εκπαιδευτικό εργαλείο δημιουργικής απασχόλησης για κάθε παιδί προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Μέσα από τη ζωγραφική, το παιδί θα αναπτύξει βασικές δεξιότητες για τη μάθηση (λεπτή κινητικότητα, οργάνωση χώρου, εκμάθηση χρωμάτων, έλεγχος κινήσεων, λαβή μολυβιού, γράμματα και λέξεις, καλλιέργεια φαντασίας και δημιουργικότητας), θα ζωγραφίσει, θα διαβάσει, θα κόψει με ψαλίδι, θα διασκεδάσει! Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει δύο αφίσες με αγαπημένους ήρωες, για να διακοσμήσετε το παιδικό δωμάτιο!

Δείτε εδώ τη σειρά βιβλίων που έχει ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!
Προηγούμενο Post Μαθησιακές δυσκολίες: 8 συμβουλές για μια ομαλή επιστροφή στο σχολείο
Πρώτη φορά πρωτάκι Επόμενο Post
Newsletter
Ενημερωθείτε για εκπαιδευτικά θέματα και αποκλειστικές προσφορές!
iScool Plato quote
Δωρεάν μεταφορικά με παραγγελίες άνω των 25€
Καλέστε μας 211 8000 834 για την παραγγελία σας 10:00 - 21:00
Παραγγελίες έως τις 18:00 αποστέλλονται αυθημερόν
info@iscool.gr
Δωρεάν παραλαβή από τα γραφεία μας

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Iscool και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.