211 8000 834

Το καλάθι μου

Το καλάθι σας είναι άδειο

iSCOOL blog

Μαθησιακές δυσκολίες: 8 συμβουλές για μια ομαλή επιστροφή στο σχολείο

Μαριαλένα Τζαβάρα
Μαθησιακές δυσκολίες: 8 συμβουλές για μια ομαλή επιστροφή στο σχολείο
Πώς να προετοιμαστείτε εσείς και το παιδί σας για τη πρώτη μέρα στο σχολείο

Καθώς η πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς πλησιάζει, το άγχος γονέων και παιδιών κορυφώνεται. 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα παιδιά βγαίνουν από το σχολικό πλαίσιο και όλες τις συνήθειες που περιλαμβάνει, πράγμα που κάνει την επιστροφή τους δυσκολότερη. Η επιστροφή στα θρανία είναι μια διαδικασία αρκετά στρεσογόνα για τα παιδιά και συνήθως δυσκολεύει ιδιαίτερα τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Για την παιδική ψυχολογία είναι πολύ σημαντικό η μετάβαση στο σχολείο να γίνει ομαλά. Γι΄αυτό η ομάδα του iSCOOL αποφάσισε να σας δώσει μερικές συμβουλές διότι κάθε νέα σχολική χρονιά είναι μια ευκαιρία για μια νέα καλή αρχή.
Για ένα ομαλό ξεκίνημα!

1)Ενημέρωση ο πιο δυνατός σύμμαχος

Αρχικά ενημερωθείτε για το τι δυσκολίες αντιμετωπίζει το παιδί σας, αλλά και με ποιους τρόπους μπορείτε να το βοηθήσετε και να το στηρίξετε. Μιλήστε με τον θεραπευτή του ή έναν ειδικό για να σας προτείνει πως πρέπει να κατευθυνθείτε.

2)Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Δημιουργήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα για το παιδί, ορίστε συγκεκριμένες ώρες που θα ασχολείται με ηλεκτρονικά παιχνίδια, που θα βλέπει τηλεόραση, προτιμήστε να εντάξετε στη καθημερινότητα του βιβλία και παιχνίδια όπου μπορεί να εξασκηθεί το μυαλό του και να τον κρατάνε συγκεντρωμένο. Ιδανικά είναι τα βιβλία που περιέχουν ασκήσεις παρατηρητικότητας, συμπλήρωση λέξεων σε προτάσεις, αντιστοίχιση λέξεων με εικόνες, λαβύρινθοι λέξεων, γενικά βιβλία που δίνουν στα παιδιά τα κατάλληλα ερεθίσματα για να σκέφτονται. Τέλος, σιγουρευτείτε ότι  κοιμάται αρκετές ώρες κάθε βράδυ, τουλάχιστον 8-10 ώρες.

3)Μιλήστε με το δάσκαλο

Καλό είναι πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά να έρθετε σε μια πρώτη επαφή με το δάσκαλο. Συζητήστε με τον δάσκαλο του παιδιού για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί σας, πείτε του τις προτάσεις και τις συμβουλές που σας έδωσε ο θεραπευτής για μέσα στη τάξη.

4) Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Βρείτε τα δυνατά σημεία του και τονίστε τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχει. Είναι σημαντικό να καταλάβετε το ότι ένα παιδί που έχει μαθησιακές δυσκολίες συχνά εκνευρίζεται και απογοητεύεται με την απόδοση του στη τάξη, νιώθει μειονεκτικά απέναντι στους συμμαθητές του. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κουβεντιάζετε με το παιδί, έτσι ώστε να του δίνεται ώθηση να συνεχίσει να προσπαθεί.

5)Δημιουργήστε μια ήσυχη γωνιά διαβάσματος

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με μαθητικές δυσκολίες είναι η αδυναμία συγκέντρωσης και οργάνωσης. Γι’ αυτό κάντε την διαδικασία του διαβάσματος όσο πιο απλή γίνεται. Τοποθετήστε σε ένα ήσυχο μέρος ένα γραφείο, μακριά από τηλεόραση και πράγματα που μπορούν να του αποσπάσουν τη προσοχή . Αφήστε στο γραφείο πάνω μόνο πράγματα που να παρακινεί το παιδί να διαβάσει όπως το βιβλίο και το τετράδιο του μαθήματος που έχει να διαβάσει. Φροντίστε κατά τη διάρκεια του διαβάσματος να υπάρχει απόλυτη ησυχία.

6) Καθώς και το μυαλό πάει διακοπές

Θα σας προτείναμε να αγοράσετε μερικά βιβλία με έξυπνες δραστηριότητες και ασκήσεις για να ακονίσει το παιδί το μυαλό του, να πάρει τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε η ρουτίνα του διαβάσματος να γίνει λιγότερο επίπονη. Η ενασχόληση του και κατά τη διάρκεια των διακοπών με βιβλία θα βοηθήσει το παιδί στο να εξοικειωθεί με το καθημερινό διάβασμα που απαιτεί το σχολείο.

7)Σχεδιάστε την καινούρια σχολική χρονιά μαζί με το παιδί σας.

Θέστε στόχους για τη νέα χρονιά, είτε μαθησιακούς είτε να αναλάβουν μερικές οικιακές δουλειές, όπως το μάζεμα των πιάτων ή το βούρτσισμα των δοντιών τους πριν το σχολείο. Δώστε κίνητρο στο παιδί να τους επιτύχει, είτε με μικρά δωράκια είτε με επαίνους, ώστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν πιο ενεργά στις οικιακές εργασίες που τους αναλογούν και να τα κάνετε να αισθάνονται πως τα εμπιστεύεστε, γεμίζοντάς τα έτσι με αυτοπεποίθηση.

Εξίσου σημαντικό είναι να βρείτε δραστηριότητες που του αρέσουν και που θα μπορούσε να κάνει (π.χ. να πάρει μέρος σε κάποια αθλητική ή να ξεκινήσει ένα μουσικό όργανο ή όποια άλλη εξωσχολική δραστηριότητα του αρέσει).

8)Ξεφυλλίστε μαζί τα νέα του βιβλία.

Συζητήστε με χαρά και ενθουσιασμό όλα τα καινούργια πράγματα που θα μάθει. Βλέποντας τον δικό σας ενθουσιασμό, το πιθανότερο είναι ότι το παιδί θα ακολουθήσει.

Τα βιβλία της iSCOOL είναι χρήσιμα και αποδοτικά για κάθε εποχή και για κάθε μαθητή. Ακολουθούν βήμα - βήμα το καθημερινό μάθημα της τάξης. Περιλαμβάνουν ενισχυτικές ασκήσεις, σε συνδυασμό με συνοπτική θεωρία, συμβουλές, μεθοδολογίες επίλυσης και παραδείγματα, ώστε να βοηθούν τον γονέα και το παιδί στο καθημερινό διάβασμα και για την ενασχόληση του παιδιού στον ελέυθερο χρόνο.
Ανακαλύψτε τα εδώ

Όλοι οι λόγοι που πρέπει να ζωγραφίζουν τα παιδιά Επόμενο Post
Newsletter
Ενημερωθείτε για εκπαιδευτικά θέματα και αποκλειστικές προσφορές!
iScool Plato quote
Δωρεάν μεταφορικά με παραγγελίες άνω των 25€
Καλέστε μας 211 8000 834 για την παραγγελία σας 10:00 - 21:00
Παραγγελίες έως τις 18:00 αποστέλλονται αυθημερόν
info@iscool.gr
Δωρεάν παραλαβή από τα γραφεία μας

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Iscool και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.