211 8000 834

Το καλάθι μου

Το καλάθι σας είναι άδειο

iSCOOL blog

Escape rooms για παιδιά: τι είναι, πώς ωφελούν το παιδί, ποιο να διαλέξω;

Δήμητρα Καραμαούνα
Escape rooms για παιδιά: τι είναι, πώς ωφελούν το παιδί, ποιο να διαλέξω;

Τι είναι τα Escape Rooms;

Τα escape rooms ή αλλιώς δωμάτια απόδρασης είναι ομαδικά, διαδραστικά παιχνίδια που λαμβάνουν χώρα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε πολλές γειτονιές της Αττικής, καθώς και στην επαρχία.

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία στη θεματολογία ώστε να καλύπτεται κάθε γούστο. Το θέμα του δωματίου μπορεί να προκύπτει από γνωστές ταινίες, παραμύθια, ιστορικά γεγονότα, ιστορίες τρόμου, θρύλους, πραγματικές καταστάσεις όπως ο εγκλεισμός σε φυλακή ή σε ψυχιατρείο. Ένα καλό δωμάτιο απόδρασης φροντίζει ώστε να μεταφερθείς πλήρως στην ιστορία του, φροντίζοντας τα σκηνικά, οι γρίφοι αλλά και κάθε κίνησή σου να ταιριάζει με το θέμα.

Ο τρόπος κάθε παιχνιδιού απόδρασης ωστόσο, παραμένει σχεδόν ίδιος: μια ομάδα που αποτελείται από 2 έως 10 άτομα, ανάλογα με τη χωρητικότητα και τις απαιτήσεις του δωματίου, ενημερώνεται για την ιστορία- θέμα του δωματίου και αναλαμβάνει την αποστολή της. Στη συνέχεια η ομάδα κλειδώνεται στο δωμάτιο και ο χρόνος ξεκινά να μετρά αντίστροφα (συνήθως η διάρκεια είναι 60-90 λεπτά). Η ομάδα καλείται να συνεργαστεί καλά, να ψάξει και να παρατηρήσει προκειμένου να μαζέψει τα στοιχεία εκείνα που θα οδηγήσουν στην επίλυση των γρίφων και κατά συνέπεια ένα βήμα πιο κοντά στην απόδραση. Πολλές φορές η ομάδα δε θα είναι μόνη στο δωμάτιο. Οι χαρακτήρες της ιστορίας θα ζωντανέψουν και θα βρίσκονται εκεί είτε για να βοηθήσουν είτε για να δυσκολέψουν την απόδραση.

Αριθμοί, λέξεις, κλειδιά, λουκέτα, αποκρυπτογραφήσεις, αυτοματισμοί  και μυστικά περάσματα είναι λίγα από όσα θα συναντήσεις σε ένα δωμάτιο απόδρασης… Φυσικά μαζί με εσένα και την ομάδα σου είναι ένας συνεργός, κάποιος που θέλει να βοηθήσει και σας παρακολουθεί σε όλη τη διάρκεια του δωματίου. Θα βρίσκεται πάντοτε μαζί σας και θα σας δίνει ένα hint κάθε φορά που «κολλάτε».

Escape room για παιδιά;

Πλέον υπάρχουν πολλά ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια απόδρασης για παιδιά, με θεματολογία που τους είναι οικία και τους ενδιαφέρει, με ζωντανά σκηνικά και όμορφη διακόσμηση, με κατάλληλη δυσκολία στους γρίφους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους.

Τι κερδίζουν τα παιδιά παίζοντας escape rooms;

Πολλά είναι τα οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή ενός παιδιού σε δωμάτια απόδρασης. Μερικά από αυτά αναφέρονται παρακάτω:

  1. Ανάπτυξη δεξιοτήτων ομαδικότητας, συνεργασίας και ενεργητικής ακρόασης
Τα δωμάτια απόδρασης αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς και απαιτεί την ενεργητική ακρόαση και την αναγνώριση της αξίας των ιδεών και των απόψεων όλων των μελών της ομάδας για την επίτευξη του στόχου.

  1. Ανάπτυξη νοητικών δεξιοτήτων και εύρεση διαφορετικών τρόπων σκέψης για την επίλυση ενός προβλήματος
Προκειμένου να λυθούν κάποιοι γρίφοι, τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να σκεφτούν πιο δημιουργικά, πιο εφευρετικά, πιο αντισυμβατικά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να καλλιεργεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του, να αναγνωρίζει πως η λύση πολλές φορές δεν έρχεται από την πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό και ίσως είναι η πιο «κοινή». Ως αποτέλεσμα, αναδεικνύεται η σημασία της προσπάθειας και της επιμονής για την επίτευξη ενός στόχου ενώ αντίθετα δεν ενισχύεται η παραίτηση.

  1. Ανάπτυξη συγκέντρωσης και προσοχής
Η ανάγκη επίλυσης γρίφων σε συνδυασμό με την πίεση του χρόνου απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση προκειμένου να φτάσει η ομάδα στον επιθυμητό στόχο.

  1. Εκμάθηση διαχείρισης χρόνου και λειτουργίας υπό πίεση
Καθένας που συμμετέχει σε ένα δωμάτιο απόδρασης πρέπει να διαχειριστεί το κομμάτι του χρόνου που τον περιορίζει, τον πιέζει και ίσως τον αγχώνει. Σιγά-σιγά έχει την ευκαιρία να διαχειριστεί αυτό το κομμάτι και να μάθει να λειτουργεί αποτελεσματικά και υπό πίεση, μια δεξιότητα πολύ σημαντική για τη ζωή.

  1. Ακολουθία κανόνων και οδηγιών και αναγνώριση της αξίας της για την επίτευξη του στόχου
Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν να ακολουθούν απλούς κανόνες και οδηγίες και κυρίως να αναγνωρίσουν την αξία τους για την επίτευξη ενός στόχου.

  1. Ένταξη σε συγκεκριμένη συνθήκη, προσαρμογή και δράση σύμφωνα με αυτή
Ένα κομμάτι των δωματίων απόδρασης είναι το να μπεις στην ιστορία σα να είσαι μέρος της, να δρας όπως θα δρούσες στη συγκεκριμένη συνθήκη και να προσαρμόζεσαι αποτελεσματικά σε αυτή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης αλλά και της προσαρμοστικότητας στις διαφορετικές καταστάσεις και περιβάλλοντα της ζωής.

  1. Αντιμετώπιση φόβων
Τα μέλη της ομάδας είναι πιθανό να χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωπα με φόβους τους όπως: το σκοτάδι, τα ύψη, την έκθεση, τα ζόμπι, την αποτυχία, τους κλειστούς χώρους… Θα έρθουν αντιμέτωπα όμως σε έναν ασφαλή χώρο, που γνωρίζουν πως τίποτα κακό δε θα συμβεί και αυτό μπορεί να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπισή τους.

  1. Αυτοπαρατήρηση
Σε ένα δωμάτιο απόδρασης το κάθε μέλος της ομάδας έχει τη δυνατότητα να μάθε πράγματα για τον εαυτό του και να παρατηρήσει πώς συμπεριφέρεται σε συγκεκριμένες συνθήκες, υπό την πίεση του χρόνου, τι ρόλο παίρνει στην ομάδα, πώς αντιμετωπίζει την επιτυχία ή την αποτυχία και όλα αυτά να οδηγήσουν στην αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση.

  1. Δημιουργική και εκπαιδευτική ψυχαγωγία
Μέσα από όσα καλείται η ομάδα να κάνει σε ένα δωμάτιο απόδρασης μπορεί να έρθει σε επαφή με τη γλώσσα, τα μαθηματικά, (συνδυαστική σκέψη, λογική ακολουθία), φυσική (φως/ σκιά. Απλά πειράματα, βαρύτητα) και πολλά άλλα γνωστικά αντικείμενα με έναν άκρως διασκεδαστικό τρόπο.

Οι 10 αγαπημένες μου προτάσεις για παιδιά:

1. Great Escape (Ψυρρή)
  • Circus
  • Perfect detectives
  • Guantanamo
  • Survivor

2. escapegiapaidia.gr (Κεραμεικός)
  • Ψάχνοντας το Νέμο
  • Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών

3. Mastermind (Μοναστηράκι)
  • Follow the white rabbit

4. Trapped (Νέος Κόσμος)
  • Παγιδευμένοι στο τρένο
  • Hansel & Gretel

5. ESC (Αγία Παρασκευή)
  • Another Dimension
  • Mind crime

6. The lock (Αγία Παρασκευή)
  • The millions
  • The magic chamber
  • Captain pirate
  • Evil nanny

7. Box (Νέα Ιωνία)
  • Mine box
  • Temple box
  • Time box

8. Sherlocked Homes (Περιστέρι)
  • The cursed Willy
  • Cube2

9. Way Out (Βριλήσσια)
  • Tiki Bay

10. Escape Land (Ίλιον)
  • Cinema Hostage


Καλή διασκέδαση με μπόλικη εξερεύνηση!!

Προηγούμενο Post Μια ημερήσια εκδρομή στο πιο κοντινό σας πάρκο/ δάσος
5 χώροι αναψυχής για μικρούς και μεγάλους στην Αθήνα Επόμενο Post
Newsletter
Ενημερωθείτε για εκπαιδευτικά θέματα και αποκλειστικές προσφορές!
iScool Plato quote
Δωρεάν μεταφορικά με παραγγελίες άνω των 25€
Καλέστε μας 211 8000 834 για την παραγγελία σας 10:00 - 21:00
Παραγγελίες έως τις 18:00 αποστέλλονται αυθημερόν
info@iscool.gr
Δωρεάν παραλαβή από τα γραφεία μας

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Iscool και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.