211 8000 834
Είσοδος
0.00€ 0.00€

Το καλάθι μου

Το καλάθι σας είναι άδειο

Το Παιχνίδι και η σημασία του για τα παιδιά

Το Παιχνίδι και η σημασία του για τα παιδιά

Σπέη Φοίβη -Δήμητρα

B.Sc., M.Sc., Ph.D.,

Kαθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας ICPS

Διευθύντρια του ψυχολογικού κέντρου «το ρόδι»

 

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση "Αυτό είναι παιχνιδάκι". Υπονοεί πως κάτι είναι εύκολο, «ελαφρύ», ίσως και ασήμαντο. Αλλά για ένα παιδί, το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την πνευματική, κοινωνική, συναισθηματική και σωματική του ανάπτυξη.

 

Πρώτα απ΄ όλα, το παιχνίδι παρέχει ένα μέσο για την αξιοποίηση της ενέργειας. Ενισχύει και βελτιώνει τις λεπτές και αδρές κινητικές δεξιότητες και χτίζει την αντοχή και τη δύναμη. Έτσι, η αισθητηριακή μάθηση αναπτύσσεται κυρίως μέσω του παιχνιδιού.

Επίσης, καθώς τα παιδιά έχουν φυσική περιέργεια, διερευνούν, μαθαίνουν και αντλούν νόημα από το περιβάλλον τους παίζοντας. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη μαθησιακή δραστηριότητα, εξασφαλίζοντας στα παιδιά τα κατάλληλα για την ηλικία τους παιχνίδια, υλικά και περιβάλλοντα.

Επιπλέον, κάθε φορά που ένα παιδί ασχολείται με κάποιο είδος παιχνιδιού ενεργοποιούνται οι δεξιότητες σκέψης και λογικής: κατασκευάζει πράγματα και επιλύει προβλήματα, ενώ μαθαίνει βασικές έννοιες όπως είναι τα χρώματα και η έννοια της σειράς.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδια, αποκτούν και διατηρούν φίλους και μαθαίνουν πώς να ανήκουν σε μια ομάδα και να συμμετέχουν σε αυτή, καθώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, διαπραγματεύονται ρόλους, μοιράζονται και τηρούν κανόνες.

Τέλος, το παιχνίδι εκπληρώνει πολλές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης της ολοκλήρωσης καθώς και της ανάγκης για αυτοεκτίμηση. Βοηθά στην ανάπτυξη μιας ισχυρής αίσθησης εαυτού και παρέχει συναισθηματική ικανοποίηση. Μάλιστα, μέσα από τη μίμηση και τα παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά μαθαίνουν τους κατάλληλους τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων τους, όπως ο θυμός, ο φόβος, η απογοήτευση, το στρες και ανακαλύπτουν τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των συναισθημάτων.

Οι θεωρίες για το παιχνίδι ποικίλουν. Σε όλες, όμως, αναγνωρίζονται οι εξής δύο διαστάσεις: η προσωπική έκφραση και η κοινωνική προσαρμογή, όπως και ο συνδυασμός τους. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας ασχολείται με τη σχέση μεταξύ παιχνιδιού και γνωστικής ανάπτυξης και περισσότερο τονίζεται η ανάπτυξη και καλλιέργεια της δημιουργικότητας.

 

 

Οι θεωρίες χωρίζονται σε κλασικές και σύγχρονες. Παρόλο που όλες οι κλασσικές είναι βασισμένες σε ξεπερασμένες πεποιθήσεις για την ενέργεια, τα ένστικτα και την εξέλιξη, είναι πολύ σημαντικές, καθώς λειτούργησαν ως βάση για τις σύγχρονες θεωρίες παιχνιδιού.

Οι κλασικές θεωρίες του παιχνιδιού είναι σε μεγάλο βαθμό φιλοσοφικές προσεγγίσεις και προέκυψαν τον 19ο και 20ο αιώνα. Σε γενικές γραμμές, υποστηρίζουν τα εξής:

  • Οι άνθρωποι δημιουργούν υπερβολική ενέργεια που πρέπει να απελευθερωθεί μέσω του ενεργητικού παιχνιδιού. (Surplus energy theory, Friedreich Schiller)
  • Το παιχνίδι αποκαθιστά την απώλεια ενέργειας από δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία. (Recreation ή relaxation theory,Moritz Lazarus)
  •  Το παιχνίδι είναι μια δραστηριότητα κάθαρσης που εξαλείφει τα ακατάλληλα πρωτόγονα ένστικτα. (Recapitulation theory, G. Stanley Hall)
  • Το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να ασκούνται στους ενήλικους ρόλους και τους ενσταλάζει δεξιότητες που αργότερα θα είναι απαραίτητες για την επιβίωση. (Practice ή pre-exercise theory, Karl Groos)
  • Οι σύγχρονες θεωρίες του παιχνιδιού εμφανίστηκαν μετά το 1920 και υποστηρίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις από εμπειρική έρευνα. Περιλαμβάνουν τις εξής:
  • Το παιχνίδι είναι μια κάθαρση που επιτρέπει στα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να απομακρύνουν αρνητικά συναισθήματα για να τα αντικαταστήσουν με θετικά. (Psychoanalytic theory, Sigmund Freud)
  • Τα παιδιά παίζουν για να ρυθμίσουν το επίπεδο διέγερσης στο κεντρικό νευρικό τους σύστημα. (Arousal modulation theory, Daniel Berlyne)
  • Τα παιδιά παίζουν για να μάθουν την αυθεντικότητα της ζωής και τους φανταστικούς σκοπούς των αντικειμένων και δράσεων. (Metacommunicative theory, Gregory Bateson)
  • Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις τρέχουσες νοητικές τους ικανότητες για την επίλυση προβλημάτων επειδή μπορούν να προσποιηθούν ότι ο κόσμος είναι διαφορετικός από αυτό που είναι πραγματικά. (Γνωστικές θεωρίες, Jean Piaget)
  • Το παιχνίδι αναπτύσσει τις γνωστικές δυνάμεις και ενθαρρύνει την αφηρημένη σκέψη. (Γνωστικές θεωρίες, Lev S. Vygotsky)

Σε κάθε περίπτωση, οι επαγγελματικοί κλάδοι που εμπλέκονται με τα παιδιά οφείλουν να ωθήσουν και να υποστηρίξουν τις οικογένειες, τα σχολικά συστήματα και τις κοινωνίες να εφαρμόζουν πρακτικές ώστε το παιχνίδι να προστατεύεται. Απώτερος σκοπός, άλλωστε, δεν είναι άλλος από τη δημιουργία του βέλτιστου αναπτυξιακού περιβάλλοντος και της ισορροπίας στη ζωή ενός παιδιού.

  

Βιβλιογραφία

Bateson, G. 1955. Atheoryofplayandfantasy,. Psychiatric Research Reports, 2: 39–51. 

Berlyne, D.E. 1960. Conflict, arousal and curiosity, New York: McGraw‐Hill.

Freud, S. 1961. Beyond the pleasure principle, New York: Norton.

Groos, K. 1896. “The play of animals: Play and instinct”. In Play: Its role in development and evolution, Edited by: Bruner, J.S., Jolly, A. and Sylva, K. Penguin Books. 1985)

Piaget, J. 1962. Play, dreams and imitation in childhood, Edited by: Gattegno, C. and Hodgon, F.M.New York: W.W. Norton.

Vygotsky, L.S. 1933. “Play and its role in the mental development of the child”. In Play: Its role in development and evolution, Edited by: Bruner, J.S., Jolly, A. and Sylva, K. Penguin Books. 1985

Προηγούμενο Post Το κοινωνικό άγχος στα παιδιά. Απλή ντροπαλότητα ή κάτι παραπάνω;
Εφηβεία και συναισθηματική ανάπτυξη Επόμενο Post
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ
Γνωρίστε την iScool από κοντά στο βιβλιοπωλείο σας!

Η iSCOOL σε συνεργασία με το κολλέγιο ανθρωπιστικών σπουδών ICPS college, θέλοντας να προσφέρει στα βέλτιστα στην εκπαίδευση των μικρών μαθητών και στις σχέσεις γονιού και παιδιών, εξασφάλισε αρθογραφία και συμβουλές από τους διδάσκοντες στο ICPS, με σκοπό την ενημέρωση του γονέα και την ποιοτική αναβάθμιση των ενδοοικογενειακών σχέσεων. Ελπίζουμε ότι θα βρείτε την σχετική αρθογραφία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επιμορφωτική...

Διαχείριση θυμού

Θυμός:  Ένα παρεξηγημένο συναίσθημα το οποίο από μικροί έχουμε μάθει ότι είναι «κακό», που πρέπει να καλύπτουμε και να κρύβουμε.

Το κοινωνικό άγχος στα παιδιά. Απλή ντροπαλότητα ή κάτι παραπάνω;

Η ντροπαλότητα αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα παιδιά, από τη νηπιακή ηλικία και μετά, και συνήθως είναι ένα αίσθημα απολύτως φυσιολογικό

Το Παιχνίδι και η σημασία του για τα παιδιά

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση "Αυτό είναι παιχνιδάκι". Υπονοεί πως κάτι είναι εύκολο, «ελαφρύ», ίσως και ασήμαντο

Εφηβεία και συναισθηματική ανάπτυξη

Η ήβη και η εφηβεία είναι περίοδοι ραγδαίων βιολογικών, γνωσιακών και συναισθηματικών αλλαγών. Αυτή την περίοδο της ζωής μας

Στην iSCOOLη φιλοσοφία μας είναι απλή:
iscool χώρος
Συμβιβαζόμαστε απλά με το καλύτερο!

Αναζητούμε διαρκώς την βέλτιστη ποιότητα στη σύγχρονη εκπαίδευση, για να προσφέρουμε στην επόμενη “γενιά του αύριο”. Σχεδιάσαμε ένα πρότυπο κέντρο μελέτης, με το ίδιο πάθος και εμμονή στην τελειότητα, όπως ακριβώς κάνουμε για τα βιβλία μας. Προσπαθούμε διαρκώς να προσφέρουμε το πλέον ελκυστικό και σύγχρονο περιβάλλον και να τονώσουμε την αγάπη των μικρών μαθητών για γνώση και δημιουργία! Εδώ τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο και είναι οι “σύμβουλοι” για τις εκδόσεις μας...

Στις μικρές τάξεις του Δημοτικού συνδυάζουμε το μάθημα του σχολείου και τη γνώση μαζί με τη δημιουργική απασχόληση!
iSCOOL: Για τους γονείς του “Σήμερα” και την έξυπνη γενιά του “Αύριο”!
Το Δημοτικό μου είναι COOL! Τα βιβλία της iSCOOL είναι ιδανική παρέα και στις διακοπές των παιδιών!
Με θεωρία, συμβουλές και παραδείγματα, ο γονιός να μπορεί να βοηθήσει το παιδί του με την κατάλληλη μεθοδολογία
Προτεραιότητα της iSCOOL είναι να προσφέρουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον μάθησης, με χρώμα, έμπνευση και γνώση!
Στην iSCOOL πιστεύουμε ότι οι βάσεις της εκπαίδευσης “χτίζονται” στο ∆ημοτικό
Σχεδιάζουμε με στόχο τα παιδιά να εξασκούν την κριτική τους σκέψη και αντίληψη, παρέα με το άμεσα γνωστικό αντικείμενο!
Η iSCOOL συμμετέχει στην έκθεση School & Office, σε συνεργασία με την SKAG.

Δείτε ανά τάξη

Newsletter
Ενημερωθείτε για εκπαιδευτικά θέματα και αποκλειστικές προσφορές!
Δωρεάν παραλαβή από τα γραφεία μας
Δωρεάν μεταφορικά με παραγγελίες άνω των 25€
Παραγγελίες έως τις 14:00 αποστέλλονται αυθημερόν
Τηλεφωνικές Παραγγελίες 10:00-21:00

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Iscool και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.

Η εκπαίδευση είναι δώρο που διαρκεί για πάντα...
211 8000 834
Ηρούς 4, ΤΚ. 104 42, Αθήνα