211 8000 834

Το καλάθι μου

Το καλάθι σας είναι άδειο

iSCOOL blog

Ποια είναι τα ταλέντα και οι κλίσεις του δικού σας παιδιού;

Δήμητρα Καραμαούνα
Ποια είναι τα ταλέντα και οι κλίσεις του δικού σας παιδιού;
Για την εξελικτική πορεία ενός παιδιού είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να γνωρίσουν την προσωπικότητα των παιδιών τους, να εξηγήσουν τη συμπεριφορά τους, να κατανοήσουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους και έτσι, να τους επιτρέψουν να τα αναπτύξουν. Τα είδη προσωπικότητας ενός παιδιού μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε έξι ομάδες και να προσδιορίσουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους αλλά και να φωτίσουν μια επαγγελματική περιοχή που τους ταιριάζει βάσει της προσωπικότητάς τους.

Οι έξι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

1. Ηγετική προσωπικότητα: το ηγετικό παιδί όταν βρίσκεται σε μια ομάδα είναι αυτό που θέτει τους κανόνες. Θέλει να κερδίζει, να ξεχωρίζει, να αναγνωρίζεται. Έχει άποψη για τα πάντα και θέλει να έχει τον έλεγχο. Πώς να το αντιμετωπίζετε: Δίνουμε επιλογές σε αυτό το παιδί, του αναθέτουμε αρμοδιότητες και ευθύνες, του παρέχουμε αυτονομία και τονώνουμε τον ηγετικό του χαρακτήρα. Άνθρωποι με ηγετικό χαρακτήρα είναι πολλές φορές οι πρωταθλητές, οι βραβευμένοι επιστήμονες, οι πρωθυπουργοί!

2. Βιωματική προσωπικότητα: ένα παιδί βιωματικό μπορεί συχνά να το δούμε να αποσυναρμολογεί παιχνίδια και να τα συναρμολογεί από την αρχή, να κατασκευάζει κτήρια με υλικά όπως η πλαστελίνη και να τα φτιάχνει σε σωστή κλίμακα, να κάνει δραματοποιήσεις. Σε αυτό το παιδί πρέπει να παρέχουμε υλικά όπως τουβλάκια, παζλ, και άλλα υλικά για κατασκευές.

3. Αναλυτική προσωπικότητα: Αυτό το παιδί θέλει πάντοτε να βρίσκει την αιτία που κρύβεται πίσω από ένα αποτέλεσμα. Είναι το παιδί που κάνει συνεχώς ερωτήσεις του τύπου: πώς πετάει το αεροπλάνο; Γιατί δε βουλιάζει το πλοίο; Κλπ. Θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως περίεργα και συχνά τα βλέπουμε να ψάχνουν τσάντες, ντουλάπες, συρτάρια για να βρουν… απαντήσεις στις ατελείωτες απορίες τους. Αυτό που πρέπει να κάνετε αν έχετε κοντά σας ένα τέτοιο παιδί είναι να απαντάτε στις ερωτήσεις του με απλά λόγια. Τα παιδιά με αναλυτική προσωπικότητα έχουν συνήθως καλή αριθμητική σκέψη και έχουν αρμονία, ισορροπία και μεγάλη παρατηρητικότητα.

4. Αλληλέγγυα προσωπικότητα: το αλληλέγγυο παιδί είναι ανοιχτό σε νέες εμπειρίες, πολύ κοινωνικό, δοτικό και αναζητά την επαφή. Αποτελούν ενωτικό στοιχείο όταν βρεθούν σε μια ομάδα, είναι φιλάνθρωποι και τους αρέσει να προσφέρουν. Χαρακτηριστική είναι η ανεπτυγμένη συναισθηματική τους νοημοσύνη και η ευκολία με την οποία κάνουν φιλίες. Συνήθως άνθρωποι με αλληλέγγυο χαρακτήρα επιλέγουν επαγγέλματα προσφοράς όπως είναι η ιατρική ή η ψυχολογία.

5. Δημιουργική προσωπικότητα: το δημιουργικό παιδί έχει αστείρευτη φαντασία, μπορεί να επινοεί ιστορίες και να πλάθει παραμύθια με μεγάλη ευκολία, συχνά μιλούν μόνα τους ή έχουν φανταστικούς φίλους. Πολλές φορές τα δημιουργικά παιδιά δεν μπορούν να ακολουθήσουν κανόνες, είναι αντιδραστικά και επιλέγουν τους άτακτους συμμαθητές τους για να κάνουν παρέα. Η καθημερινότητα τους φαίνεται πεζή και αδιάφορη. Τους αρέσει να εφευρίσκουν συνεχώς διαφορετικούς τρόπους για να κάνουν κάτι ή διαφορετικές χρήσεις του ίδιου πράγματος. Δημιουργικοί είναι συχνά οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις τέχνες.

6. Οργανωτική προσωπικότητα: ένα οργανωτικό παιδί ταξινομεί τα πράγματά του σε κατηγορίες, δίνει μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες κι έχει οργανωτική σκέψη. Αγαπά να κάνει συλλογές. Πώς να διαχειριστείτε ένα οργανωτικό παιδί: η προσφορά επιλογών πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί η υπερφόρτωση το δυσκολεύει και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό άγχος.


Ανακαλύψτε τα χαρακτηριστικά που κυριαρχούν στην προσωπικότητα του παιδιού σας και βοηθήστε το να φτάσει στο μέγιστο δυναμικό του!
Προηγούμενο Post Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί μια ξένη γλώσσα;
Σε ποιο μαθησιακό τύπο ανήκει το παιδί μου; Επόμενο Post
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Στις μικρές τάξεις του Δημοτικού συνδυάζουμε το μάθημα του σχολείου και τη γνώση μαζί με τη δημιουργική απασχόληση!
iSCOOL: Για τους γονείς του “Σήμερα” και την έξυπνη γενιά του “Αύριο”!
Το Δημοτικό μου είναι COOL! Τα βιβλία της iSCOOL είναι ιδανική παρέα και στις διακοπές των παιδιών!
Με θεωρία, συμβουλές και παραδείγματα, η iSCOOL βοηθά πρώτα τον γονέα να εξηγήσει στο παιδί του.
Προτεραιότητα της iSCOOL είναι να προσφέρουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον μάθησης, με χρώμα, έμπνευση και γνώση!
Στην iSCOOL πιστεύουμε ότι οι βάσεις της εκπαίδευσης “χτίζονται” στο ∆ημοτικό
Σχεδιάζουμε με στόχο τα παιδιά να εξασκούν την κριτική τους σκέψη και αντίληψη, παρέα με το άμεσα γνωστικό αντικείμενο!
Τα νέα προσχολικά βιβλία της iSCOOL έχουν μαζί και digital apps που θα ενθουσιάσουν γονείς και παιδιά! Κυκλοφορούν τον Ιανουάριο 2019.
Newsletter
Ενημερωθείτε για εκπαιδευτικά θέματα και αποκλειστικές προσφορές!
Δωρεάν παραλαβή από τα γραφεία μας
Δωρεάν μεταφορικά με παραγγελίες άνω των 25€
Παραγγελίες έως τις 14:00 αποστέλλονται αυθημερόν
Τηλεφωνικές Παραγγελίες 10:00-21:00

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Iscool και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.

Η εκπαίδευση είναι δώρο που διαρκεί για πάντα...
211 8000 834
Ηρούς 4, ΤΚ. 104 42, Αθήνα