211 8000 834

Το καλάθι μου

Το καλάθι σας είναι άδειο

iSCOOL blog

5 tips για την ομαλή επιστροφή στα θρανία

Μαριαλένα Τζαβάρα
5 tips  για την ομαλή επιστροφή στα θρανία

Το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο μάς περιμένει!

Καθώς το αγαπημένο μας καλοκαίρι έφτασε σχεδόν στο τέλος του, ήρθε η ώρα να ετοιμαστούμε για την επιστροφή στα θρανία. Σε λίγες μέρες οι μικροί μας φίλοι θα χρειαστεί να επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις και εμείς στη ρουτίνα.

Έχοντας ξαφνικά εγκαταλείψει τις καλοκαιρινές συνήθειες, τους χαλαρούς ρυθμούς, τις πολλές ώρες ύπνου ή τις ολόκληρες μέρες που ξοδεύονται σε εξωτερικούς χώρους, η επαναφορά στους σχολικούς ρυθμούς δεν είναι ποτέ απλή.


Ανάμεικτα συναισθήματα γεννιούνται στα παιδιά, χαρά και ενθουσιασμός που θα ανταμώσουν τους παλιούς τους φίλους, που θα εξιστορήσουν τις περιπέτειες τους, αλλά ταυτόχρονα νιώθουν  άγχος και μελαγχολία για τη νέασχολική χρονιά και τις απαιτήσεις της.

Για να μην φανεί «βουνό» η προσαρμογή των παιδιών στο νέο τους πρόγραμμα, στα νέα ωράρια, στο πρωινό ξύπνημα αποφασίσαμε να σας δώσουμε μερικά tips που θα βοηθήσουν εσάς και τα παιδιά σας να αντιμετωπίσετε ευχάριστα αυτή τη μεταβατική περίοδο.

#1 Αρχίζουμε να κοιμόμαστε νωρίτερα.
Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο με δραστηριότητες και ξενύχτια είναι λογικό  τα ωράρια ύπνου του παιδιού να έχουν αλλάξει, είναι γνωστό άλλωστε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι μετά τις διακοπές για τα πιο πολλά παιδιά είναι το πρωινό ξύπνημα. Γι’ αυτό  καλό θα ήταν τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν ανοίξουν τα σχολεία, να επανέλθετε στο πρόγραμμα ύπνου που είχατε πριν τις διακοπές. Είναι αναμενόμενο τις πρώτες μέρες το παιδί να μην κοιμηθεί, μπορείτε να το παροτρύνετε να διαβάσει στο δωμάτιο του ένα βιβλίο. Το πρωί ξυπνήστε το παιδί 20 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο ώστε να έχει χρόνο να χουζουρέψει στο κρεβάτι και σταδιακά μειώστε το χρόνο, μέχρις ότου να μπορεί να σηκώνεται στην ώρα του χωρίς παράπονα.

#2 Περνάμε δημιουργικά το χρόνο μας
Μετά από όλο τον ελεύθερο χρόνο που πέρασαν στις διακοπές με τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια και ταινίες, είναι καιρός να αντιστρέψουμε την πορεία. Αρχικά περιορίζουμε  τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια, τάμπλετ και διαβάζουμε όλοι μαζί ένα βιβλίο, γενικά στρεφόμαστε σε δραστηριότητες που απαιτούν μεγαλύτερη συγκέντρωση και σκέψη. Κάποιες καλές λύσεις που θα βοηθήσουν τα μικρά παιδιά  αλλά και τους μαθητές της σχολικής ηλικίας να μένουν συγκεντρωμένα είναι τα παζλ, επιτραπέζια παιχνίδια, μπλοκ ζωγραφικής και φυσικά μερικά βιβλία δραστηριοτήτων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να παραμένουν συγκεντρωμένα και καθισμένα στην ίδια θέση.
 
#3 Αναζήτηση σχολικών ειδών
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την αναζήτηση σχολικών ειδών, όλα τα ράφια φωνάζουν επιστροφή στο σχολείο!
Η αναζήτηση σχολικών ειδών είναι κάτι που δεν πρέπει να υποτιμάται, δεν είναι φυσικά τυχαίος ο όρος shopping therapy. Η επιλογή μολυβιών, στυλό, εξοπλισμού για τα καλλιτεχνικά, ενισχυτικών βιβλίων, κασετίνας  και φυσικά της σχολικής τσάντας είναι μια ευχάριστη βόλτα που θα φέρει κοντά γονείς και παιδιά, θα ανανεωθούν και θα γεμίσουν δύναμη και ενθουσιασμό για τη νέα σχολική χρονιά.
 
#4 Ξεκινήστε τη μέρα με ένα πλούσιο πρωινό
Είναι λογικό κατά τη περίοδο των διακοπών να παραμελείτε την επιλογή ενός υγιεινού πρωινού, γιατί μια τυρόπιτα ή ένα ντόνατς στη παραλία είναι πιο δελεαστικό. Οι διακοπές όμως τελείωσαν και ήρθε η ώρα να επανέλθετε στους κανονικούς ρυθμούς, ξεκινώντας τη μέρα υγιεινά και θρεπτικά.
Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό θα προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται τα παιδιά για να μελετήσουν και να ξεκινήσουν τη μέρα τους.
Βάλτε στη καθημερινότητα του παιδιού σας το πρωινό, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα που απαιτούν συγκέντρωση και εγρήγορση.
 
5# Μια μάζωξη με θέμα: επιστροφή στο σχολείο
Κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος των παιδιών για την πρώτη μέρα του σχολείου, είναι οργανώσετε μια μικρή μάζωξη με τους φίλους τους, έτσι η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα τους βρει προετοιμασμένους και θα αποτελεί  ένα ευχάριστο γεγονός.
 
 
Φυσικά για μια ομαλή επιστροφή δε θα πρέπει να λείπει από το καλάθι των αγορών σας ένα από τα βιβλία μας! Τα βιβλία μας περιλαμβάνουν έξυπνες και ευχάριστες δραστηριότητες, κάνοντας τα ιδανικά και για την προετοιμασία της επόμενης τάξης.

Μπορείτε να τα βρείτε τα εδώ.
Προηγούμενο Post Όλα τα έμαθα στο νηπιαγωγείο
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εγγραφές των μαθητών νηπιαγωγείου 2022-2023 Επόμενο Post
Newsletter
Ενημερωθείτε για εκπαιδευτικά θέματα και αποκλειστικές προσφορές!
iScool Plato quote
Δωρεάν μεταφορικά με παραγγελίες άνω των 25€
Καλέστε μας 211 8000 834 για την παραγγελία σας 10:00 - 21:00
Παραγγελίες έως τις 18:00 αποστέλλονται αυθημερόν
info@iscool.gr
Δωρεάν παραλαβή από τα γραφεία μας

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Iscool και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.