211 8000 834

Το καλάθι μου

Το καλάθι σας είναι άδειο

iSCOOL blog

Πρώτη φορά πρωτάκι

Μαριαλένα Τζαβάρα
Πρώτη φορά πρωτάκι
Σεπτέμβριος, η αρχή του σχολείου, η εποχή που τα νήπια θα μετονομαστούν σε πρωτάκια και θα πάνε από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό! Φυσικά μαζί με την αλλαγή του ονόματος αλλάζουν και οι απαιτήσεις.

Νομίζω όλοι θυμούνται τη πρώτη φορά στο δημοτικό, η ανησυχία και ο ενθουσιασμός για ένα καινούργιο περιβάλλον, ένα περιβάλλον πολυσυζητημένο και πολλά υποσχόμενο.

Το δημοτικό, η μεγάλη αλλαγή για τα παιδιά, εκεί που χτίζουν τις βάσεις του μέλλοντος. Αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο της ζωής τους και είναι στενά συνδεδεμένο με μια σειρά από μεταβολές του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντός τους. Ένα σχολείο που όχι μόνο θα διδάσκεται γνώσεις, θα διαπλάσει το χαρακτήρα του, θα κάνει φίλους που θα κρατήσουν μια ζωή.

Το παιδί μπαίνει μέσα από μια μεγάλη πόρτα την πρώτη μέρα, σ’ ένα χώρο τόσο άγνωστο, αλλά και τόσο γνωστό σ’ αυτό. Γνωστό γιατί επιτέλους ήρθε η ώρα να δει πως είναι αυτό το δημοτικό που όλοι μιλάνε γι’ αυτό και άγνωστο γιατί όλα είναι τώρα διαφορετικά από τις εικόνες που είχε μέσα του από τη ζωή του στο νηπιαγωγείο.

Ο ελαστικός τρόπος διαβίωσης του παιδιού της νηπιακής ηλικίας διακόπτεται την πρώτη κιόλας μέρα απότομα με την είσοδό του στο δημοτικό σχολείο.  Ο χρόνος προσέλευσης και παραμονής στο σχολείο είναι συγκεκριμένος, όπως και τα διαλείμματα. Το παιδί μπαίνει σε μια ρουτίνα, που περιλαμβάνει το πρωινό ξύπνημα και το καθημερινό διάβασμα. Ο χρόνος για παιχνίδι και ελεύθερη απασχόληση μειώνεται απότομα καθώς μεγάλο μέρος της μέρας το παιδί καλείται να διαβάζει. Ξαφνικά καλείται να γίνει υπεύθυνος και να διαχειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το χρόνο του.

Το παιδί καλό είναι να έρχεται σωστά προετοιμασμένο από το νηπιαγωγείο για να μειωθεί όσο γίνεται το στρες του καινούργιου περιβάλλοντος. Συζητήστε με το παιδί σας για το Δημοτικό, τι πρόκειται να μάθει, για τα νέα ωράρια, τις νέες φιλίες που αναπτύξει και  δημιουργήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα ώστε να μην νιώσει πιεσμένο το παιδί από την ξαφνική αλλαγή.
Τέλος, για να μην του φανούν βουνό όλα αυτά που έχει να μάθει, μπορείτε να πάρετε μερικά βιβλία και να ξεκινήσετε από πιο πριν την προετοιμασία της Α΄ τάξης.

Η iSCOOL σας έχει τη λύση!
Μπορείτε εδώ να βρείτε μια σειρά βιβλίων που θα κάνουν τη προετοιμασία της Α΄Δημοτικού παιχνιδάκι.
Προηγούμενο Post Όλοι οι λόγοι που πρέπει να ζωγραφίζουν τα παιδιά
Το Παιχνίδι και η σημασία του για τα παιδιά Επόμενο Post
Newsletter
Ενημερωθείτε για εκπαιδευτικά θέματα και αποκλειστικές προσφορές!
iScool Plato quote
Δωρεάν μεταφορικά με παραγγελίες άνω των 25€
Καλέστε μας 211 8000 834 για την παραγγελία σας 10:00 - 21:00
Παραγγελίες έως τις 18:00 αποστέλλονται αυθημερόν
info@iscool.gr
Δωρεάν παραλαβή από τα γραφεία μας

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Iscool και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.